خب! StackOverflow که مأمن و پناهگاه هر چی برنامهنویسه، هر سال از دِوِلوپرها نظرسنجی میکنه و به شکل یه survey یه جمعبندی میده که اونا چه ابزارها و تکنولوژیهایی استفاده میکنن. این survey به ماها که زندگیمون با این ابزارها و تکنولوژیها عجینه نشون میده چی باید یاد بگیریم که از جمع عقب نمونیم، و به کسانی که تازه قصد برنامهنویس شدن دارن نشون میده که چه مسیری باید پیش بگیرن تا بعدش راحتتر کار پیدا کنن یا بیشتر پول دربیارن. گزارش رو اینجا میتونید بخونید. اما در ادامه من هم یه توضیحاتی در موردش میدم که کار اونایی که عجله دارن راه بیوفته :)
سوال اول این بوده: چطور یاد گرفتید کد بزنید؟ همونطور که توی عکس زیر معلومه، اکثراً برای یاد گرفتن برنامهنویسی از محتوای آنلاین استفاده میکنند. اونم محتوای رایگانی که توی بلاگها و یوتیوب مثلاً در دسترسه، و استفاده از کورسهای آنلاینی که تهش مدرک میدن خیلی محبوب نیست. شاید دلیلش اینه که استفاده از این کورسها هزینه داره (مثل کورسهای Udemy و Coursera)، شایدم با مهندسی معکوس بشه نتیجه گرفت که شرکتها توی حوزهی نرمافزار به این نتیجه رسیدند که مدرک خیلی مهم نیست و مهم اینه که کار بلد باشی. یه نکتهی خیلی جالب دیگه هم توی جزئیات این بخش هست، و اون این که برای برنامهنویسهای بالای ۳۵ سال منبع اصلی یادگیری کتابه و نه محتوای آنلاین. تازه هر چی سن برنامهنویسها میره بالاتر، تمایل به یادگیری از روی کتاب بیشتر هم میشه. خیلی باحاله نه؟ قشنگ تفاوت نسل داره خودشو نشون میده :)
سوال دوم این بوده: چه تکنولوژیای طی سال پیش خودشو بهتون تحمیل کرده یا برنامه دارید حتماً یادش بگیرید؟ پارسال Git بالا بود، اما امسال Docker خودشو بد کشیده بالا. دنیای آینده قطعاً دنیای containerهای کوچولوئه که در یک چشم به هم زدن راه بیوفتن و شروع کنن به کار کردن. البته npm هم، با توجه به قدرتی که در سادهسازی توسعه و استقرار برنامههای مبتنی بر JavaScript داره، تقریباً مثل اکثر نظرسنجیها بالاست. یه نکتهی ریز دیگه هم رشد تمایل به ابزارهای توسعهی ۳D هستش (Unreal و Unity). توی سالهای اخیر دیدیم که بازیها چقدر پول ساختند. حتی مستقلهاش که فقط توسط یه نفر توسعه داده شدند (مثل Tunic که الان دارم بازی میکنم و محشره). طبیعیه جوانها کم کم غش کنن اون سمتی.
سوال سوم این بوده: چه زبونی طی سال پیش خودشو بهتون تحمیل کرده یا برنامه دارید حتماً یادش بگیرید؟ Rust و Python و TypeScript و Go و JavaScript وایسادن بالا. این Rust هفتمین ساله که اول میشه توی این بخش، و امسال TypeScript خیلی کشیده بالا. مایکروسافت یه بچه از JavaScript کشیده بیرون و داره جا میندازتش. این مهمه. مایکروسافت خیلی پول داره. این مهمه.
سوال چهارم این بوده: چه فریمورک یا تکنولوژی وبی طی سال پیش خودشو بهتون تحمیل کرده یا برنامه دارید حتماً یادش بگیرید؟ چون بالاییا خیلی به هم نزدیک وایسادن، بهتره ببینیم سهم کدوم خانواده بیشتره. خودتون میبینید دیگه. اونایی که تهش js دارن سهم بیشتری دارن. پس JavaScript اینجا هم پیشه. البته توی جزئیات هم هست که React.js در صدر لیستیه که ملت میخوان یاد بگیرن. پنجمین سالیه که اینجوریه :)
سوال پنجم این بوده: وضعیت کاری شما چجوریه الان؟ میبینید؟ حدود ۸۵٪ تونستند کار تماموقت پیدا کنند. خیلی عدد بالاییه ها. خیلی. اگر دنبال تضمین فرصت شغلی هستید، این نتایج نشون میدن همینجا جاشه. همچنین جزئیات نتایج نشون میدن که تعداد رفقای فریلنسر که مستقل پروژه میگیرند و کار میکنند و استخدام جایی نیستند، شدیداً در حال رشده.
سوال بعدی این بوده: الان چجوری کار میکنید؟ حدود ۸۵٪ گفتند حداقل بخشی از کارشون remote شده. این نشون میده اگر دوست دارید بمونید خونه کار کنید، برنامهنویسی میتونه شغل شما باشه :)
سوال آخر هم این بوده: روزی چقدر وقت صرف یادگیری یا پیدا کردن جواب سوالاتتون میکنید؟ نتایج خیلی جالب هستند. بیش از ۶۰٪ گفتند که بیش از ۳۰ دقیقه در روز صرف این کار میکنند. این نشون میده در توسعهی نرمافزار چیزی به اسم این که من همهچی رو بلدم وجود نداره. پس باید متواضع بود و به شکل مستمر به یادگیری ادامه داد، یا حداقل از بقیه پرسید.
سوال آخر هم این بوده: روزی چقدر وقت صرف یادگیری یا پیدا کردن جواب سوالاتتون میکنید؟ نتایج خیلی جالب هستند. بیش از ۶۰٪ گفتند که بیش از ۳۰ دقیقه در روز صرف این کار میکنند. این نشون میده در توسعهی نرمافزار چیزی به اسم این که من همهچی رو بلدم وجود نداره. پس باید متواضع بود و به شکل مستمر به یادگیری ادامه داد، یا حداقل از بقیه پرسید.
به عنوان جمعبندی، اگر میپرسید زبون چی یاد بگیرم، جوابم چیزی نیست جز JavaScript. خودش و بچهاش که توی زبونها بودند، Node.js و React.js که توی بخش وب بودند، npm هم که توی ابزارها بود. یعنی اگر برید سراغ js، در نهایت یه فولاستککار خفن ازتون در میاد که همه دنبالشن و جای ناز وسیعی هم داره. Docker رو هم کنارش پیش ببرید که بتونید وارد بحثهای DevOpsهم بشید.
بلندپروازتر هستید و قدرت ایدهپردازی بالایی دارید؟ Unreal Engine یا Unity چیزیه که باید روش زوم کنید. توی این سالها تعداد بازیهای کوچیکی که از نظر فنی ساده ولی از نظر ایده شدیداً خلاقانه هستند و تونستند تیم کوچولوی توسعهشون رو در مدت کوتاهی مولتیمیلیونر کنند، خیلی خیلی زیاد شده، و هر روز هم سر و کلهی یکی جدیدش پیدا میشه. این بازیسازی رو دریابید خلاصه. از ما گفتن :)
همین دیگه. فکر میکنم مطلب خفنی شد. اگر دوست داشتید، share کنید تا به دست افراد بیشتری برسه. حتماً جوانان زیادی هستند که دنبال یه راهنمایی کوچیک برای پیدا کردن یه مسیر مطمئن کاری و حرفهای هستند.
یا علی و التماس دعا :)